10 motive care ne strică relaţiile amoroase

10 motive care ne strică relaţiile amoroase

 

Odată cu creşterea gradului de complexitate a vieţii, se devoltă dorinţe şi nevoi nebănuite şi în cazul relaţiilor amoroase, care odinioară nu intrau în aria noastră de interes. În zilele moderne, acceptarea, înţelegerea, dragostea şi voinţa nu mai sunt apanaje ale iubirii necondiţionate, ci condiţionare a devenit cheia în iubire, iar din acest motiv multe dintre relaţii trec prin situaţii serioase de criză.

În opinia psihologului Alexandru Pleşea, graba în care cei doi trăiesc în zilele noastre, a devenit un ritm fără încetare, fără posibilitatea de deconectare, iar sufletele nu mai reuşesc să se regăsească şi să devină Unul, vor alerga toată viaţa pe culoare separate.

 

“Ne amăgim spunând că plecăm în vacanţă pentru deconectare, dar mintea cu preocupările ei stau acolo de unde am plecat. În realitate, astfel de vacanţă este folositoare doar trupului, însă psihicul nostru rămâne mereu în alertă, deoarece nu ştim să-l potolim, să-l liniştim. Rutina este modalitatea prin care ne responsabilizăm pentru confort şi plăcere, iar cu ea, relaţia dintre cei doi există până la un moment dat. Relaţia El – Ea nu poate exista în rutină, ci poate trăi prin Voinţă, unde fiecare din ce doi renunţă fiecare la el însuşi pentru celălalt. O astfel de disciplină este grea, deoarece Ego-ul vine şi o demontează”, explică psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii.

Specialistul mai afirmă că relaţiile amoroase, care sunt supuse plăcerilor, confortului, încărcării egoismului sau ale altor interese efemere, au un inveliş fin care va dispărea odată cu primul obstacol comportamental care apare (de ex : înşelatul). De aceea, există o serie de cel puţin 10 motive pentru care relaţiile amoroase se destramă:

  1.  Deschiderea sinceră către alţii, şi mai puţin către partener;
  2.  Aşteptările continue, ca partenerul să fie altfel decât este;
  3.  Deciziile solitare şi lipsite de argumente;
  4.  Sexul încărcat de fantezii şi roluri;
  5.  Lipsa unui scop comun, dorit de ambii;
  6.  Completarea virtuţilor interioare pentru ambii (de ex: ea are răbdare, el nu);
  7.  Lipsa de intensitate sexuală;
  8.  Iluzia involuntară continuă despre partener când nu este lângă tine;
  9.  Lipsa de afecţiune şi exprimarea trăirilor;
  10.  Închiderea ochilor la greşelile şi slăbiciunile altora.

“În ciuda ritmului alert de viaţă, mintea şi inima fiecăruia din cei doi au nevoie timp, practică şi experienţe împreună, pentru a crea Unitatea, cea care devine responsabilă pe eliminarea motivelor de despărţire”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *